Handleiding

We helpen je graag op weg.

Paarsgewijs vergelijken

Paarsgewijs vergelijken

Paarsgewijs vergelijken vindt zijn oorsprong in de wet van Thurstone (Law of comparative judgment, 1927). Die stelt dat mensen beter en betrouwbaarder zijn in het vergelijken van twee producten en in het aanwijzen welke meer of beter is, dan in het toekennen van absolute scores aan een enkel product.

Bij paarsgewijs vergelijken krijg je steeds twee producten gepresenteerd waarbij je moet beoordelen welk product je beter vindt. Doordat diverse beoordelaars een vergelijking maken, wordt uiteindelijk de positie van de producten op de rangorde bepaald. Hierbij vindt een samenspel plaats van alle criteria en dit maakt de beoordeling weloverwogen en dus betrouwbaar.

Paren genereren

Het genereren van de paren is in Kwizl compleet willekeurig, dus niet adaptief. Adaptief wil zeggen dat de informatie van elke vergelijking wordt gebruikt om de volgende paren samen te stellen. Dit heeft als voordeel dat er minder vergelijkingen per product nodig zijn om tot een stabiele rangorde te komen. Er zijn echter twijfels over de betrouwbaarheid van deze methode, omdat de uiteindelijke rangorde sterk afhangt van de eerste vergelijkingen die zijn gedaan. Producten die aan het begin van het vergelijkingsproces (ten onrechte) zijn aangemerkt als slechtste, komen moeilijk nog in de top van de rangorde.

Kwizl gebruikt een random algoritme waarbij uiteraard wel rekening gehouden wordt met het aantal keer dat een product is vergeleken. Leerlingen krijgen hun eigen werk nooit te zien, uit onderzoek blijkt namelijk dat ze dit in een vergelijking bijna altijd als beste kiezen.

Feedback

Bij paarsgewijs vergelijken in Kwizl is het tevens mogelijk om de leerlingen elkaar feedback te laten geven. Door het geven van feedback leren leerlingen kritisch het werk van medeleerlingen evalueren, waarbij ze verwoorden waarom iets goed of minder goed is en wat mogelijke verbeterpunten zijn. Op deze manier ontwikkelen ze evaluatievaardigheden, die ook nodig zijn om de kwaliteit van hun eigen werk in te schatten en te reguleren. Daarnaast ontvangt iedere leerling feedback op zijn eigen werk, waarmee hij inzicht krijgt in waar hij op dat moment staat in zijn ontwikkeling. Deze feedback kan hij vervolgens gebruiken om zijn werk te verbeteren. Deze wisselwerking tussen leerlingen leidt niet alleen tot betere prestaties, maar ook tot een verhoogde motivatie.

Toets klaarzetten (leraar)

 • Leraar zet een toets klaar die geschikt is voor paarsgewijs vergelijken: Een toets met daarin 1 open vraag.
 • Bij het klaarzetten selecteer je bij het nakijken "Paarsgewijs vergelijken".
 • Selecteer eventueel een aantal paren dat iedere leerling moet vergelijken. Dit om te voorkomen dat alle mogelijke paren worden gebruikt waardoor het vergelijken te veel tijd in beslag neemt. In een klas met 25 leerlingen kunnen namelijk al 300 mogelijke paren worden samengesteld.
 • Nadat iedereen zijn toets heeft ingeleverd, komt de toets in het nakijkscherm beschikbaar.

Vergelijkingsproces (leerlingen)

 • De leerlingen krijgen steeds willekeurig 2 producten gepresenteerd.
 • Leerlingen kunnen deze producten voorzien van feedback.
 • Leerling selecteert het beste product: A of B.
 • Er wordt automatisch een nieuw paar gepresenteerd.
 • Het vergelijkingsproces eindigt wanneer alle paren zijn beoordeeld of de ingestelde limiet is bereikt.

Cijfers toekennen (leraar)

Wil je cijfers toekennen, dan kun je een aantal werken waarderen met een cijfer. Beoordeel zeker het hoogst gewaardeerde en het laagst gewaarde werk en bepaal waar ergens de voldoende zit. Kwizl rekent de andere cijfers uit op basis van jouw input.

 • De leraar ziet de rangorde van alle producten.
 • Er kunnen referentiecijfers worden toegekend.
 • Overige cijfers worden automatisch berekend.

Gebruikstips

Iedere opdracht waarmee leerlingen een unieke tekst produceren is geschikt voor deze werkvorm. Je kunt hem ook inzetten voor een tussenstadium, bijvoorbeeld de inleiding, een mooiste alinea. Kies er bij het klaarzetten voor dat je het nakijken pas begint als jij dit vrijgeeft; zo zal ieders werk meegenomen worden in de vergelijkingen.

Het is niet per se noodzakelijk dat er een beoordeling komt; de waarde zit in:

 • Leerlingen zien elkaars werk. De goede helpt de mindere verder middels feedback en de mindere ziet voorbeelden van mooi werk.
 • Leerlingen leren bruikbare feedback geven.
 • Als leerlingen zien dat hun medeleerlingen zich bijvoorbeeld storen aan hun taalgebruik, dan heeft dat een andere waarde dan wanneer de leraar feedback geeft.
 • De feedback is onmiddellijk.

Het is heel verleidelijk om deze opdracht iedere schrijfles in te zetten. Doe dat niet, waak voor 'vergelijkingsmoeheid', zeker als meerdere vakken op jouw school met Kwizl werken.

Ik kan de leerlingen op individueel niveau de feedback geven die ze verdienen, ook bij schrijfopdrachten. Fijn dat je op individueel niveau of groepjes toetsen op maat kan klaarzetten. Zeer gebruiksvriendelijk.
Nellie Wagner
Lerares Duits
Ik kan nu in enkele kliks zien wie er klaar is voor de volgende stap en wie er nog meer ondersteuning nodig heeft bij mijn formatieve toetsen. Ik wil niet meer anders!
Carlijn Platvoet
Lerares Engels
Mijn leerlingen vinden Kwizl, net als ik, zeer gebruiksvriendelijk. Ik vind Kwizl ideaal voor zowel formatief als summatief gebruik met handige anti-spiek features.
Jate Terpstra
Lerares Frans
Maatwerk, individuele aandacht en feedback aan leerlingen vinden we belangrijk, daarom ben ik zo tevreden over Kwizl en het prachtige dashboard: leerling en docent krijgen zo perfect inzicht in wat ze beheersen of waar nog hiaten in kennis zijn.
Joost Verheugen
Leraar Nederlands
Ik ben zeer enthousiast over Kwizl. Een toets maken en nakijken kost veel minder tijd. Ik vind de feedback zeer belangrijk voor de leerlingen. Dankzij Kwizl hebben wij tijdens de lockdown de leerlingen kunnen toetsen. Het dashboard is zeer overzichtelijk. Wat mij betreft alleen toetsen met Kwizl, ik wil hier mee doorgaan.
Evelyne Lafosse
Lerares Frans
Kwizl biedt mij de mogelijkheid om mijn leerlingen te volgen. Ik kan snel en makkelijk op vraagniveau bekijken waar het fout en waar het goed gaat en dus ook heel gericht een leerling verder helpen. Ook leerlingen zijn enthousiast. Ze vinden de toetsen duidelijk en overzichtelijk, vooral de eenvormigheid spreekt mijn leerlingen aan.
Caro Buitink
Lerares Maatschappijleer
Als aardrijkskundedocent wil je het liefst de echte wereld in. Tijdens lessen kom je met een digibord al een heel end. Met Kwizl kun je ook je toetsen verlevendigen. Door afbeeldingen, kaarten maar ook filmpjes toe te voegen kun je de vragen stellen die er het meest toe doen. Hoe kijkt een leerling naar de wereld: Met Kwizl kom je erachter!
Daan Divendal
Leraar Aardrijkskunde
Kwizl is het toetsprogramma waar ik op gewacht heb! Zeer gebruiksvriendelijk en het is makkelijk om toetsen te delen. Ik was verbaasd hoe snel de toets klaar was en hoe makkelijk het was om hem vervolgens af te nemen, de leerlingen tijdens de toets te volgen en het werk na te kijken.
Tomas de Schutter
Leraar Biologie
Ik had niet gedacht dat ik zo snel zelfstandig met Kwizl aan de slag kon. Registreren gaat supersnel, ook voor de leerlingen. Er kwam geen beheerder aan te pas. Binnen no time gaf ik mijn eerste vocabulairetoets aan mijn klas.
Evelyne Lafosse
Lerares Frans
Door het steeds vernieuwender onderwijs en mede door de thuisscholing ben ik op zoek gegaan naar een online tool om digitale toetsen op een goede manier af te nemen. Dit heb ik gevonden bij Kwizl. Het is een gebruiksvriendelijke tool waar iedere docent makkelijk zijn of haar draai aan kan geven. Ik heb een jaar lang gebruik gemaakt van de gratis versie en inmiddels een abonnement aangeschaft om nog meer toetsen te kunnen maken en afnemen online. Leerlingen zijn enthousiast en geven aan dat het ook voor hen erg makkelijk in gebruik is.
Joni van Lieshout
Lerares Frans
Sinds vorig schooljaar gebruik ik Kwizl. Het inloggen, het beheren en het nakijken van de toetsen gaat nu een stuk sneller dan eerst. Er zijn zoveel verschillende opties die je kan toepassen op je toets en je toetsvragen. Voor mij is dit echt werkdruk verlagend!
Renée Bruins
Lerares Frans
Wij zochten een professioneel platform, dat responsief werkt, veiligheid biedt, en bovendien alle functionaliteit in zich draagt om onze aspiranten te toetsen. Kwizl biedt dit allemaal, maar vult het bovendien aan met uitstekende en toegankelijke support. Aanrader!
Arvid Buit
Coördinator instructie SV Drachten
Kwizl zorgt ervoor dat de docenten van onze onderwijspartners nu eindelijk op een goede en snelle manier de juiste toetsen digitaal kunnen afnemen bij de deelnemers. De snelle service en het gebruiksgemak van Kwizl zorgen ervoor dat het een prachtig platform is voor onze samenwerkingspartners in het onderwijs!
Maurice de Greef
UNESCO Chair on Adult Education Vrije Universiteit Brussel
Het toetsprogramma Kwizl neemt ontzettend veel werk uit mijn handen. Alle docenten binnen de vaksectie hebben toegang tot de laatste toetsversie. Kleine foutjes (zoals spellingsfoutjes) zijn er snel uitgehaald waardoor je toetsen altijd up-to-date zijn en op een centrale plek zijn opgeslagen. Ook mijn leerlingen ervaren het als een prettig, duidelijk en overzichtelijk toetsprogramma.
Jeroen Smet MEd
Leraar Aardrijkskunde

Klaar om te beginnen?
Start nu jouw gratis account.