Tips bij toetsen op afstand

Rond deze periode is het op veel scholen toetsweek en aangezien de meeste leerlingen thuis zitten, merken we dat er veel leraren vragen hebben rond het op afstand toetsen met een online toetstool. Wij doen met onze applicatie Kwizl uiteraard ons best om onze applicatie zo spiekproof mogelijk te maken. Hierbij een aantal features die je zeker gaan helpen: 

 1. Schakel bij het klaarzetten van de toets het husselen van vragen in, in combinatie met het uitschakelen van de terugbladerfunctie. Dit maakt het al een stuk moeilijker voor leerlingen om elkaar snel en eenvoudig de antwoorden door te spelen. Licht je leerlingen wel van te voren in dat ze na het beantwoorden van een vraag niet meer terug kunnen, anders heb je de poppen aan het dansen. 
2. Hussel je bij meerkeuze de antwoorden ook nog eens, dan wordt het nog lastiger. 
 3. De nieuwste functie ExitAlert maakt daarnaast snel korte metten met ongewenst gesurf op hun eigen device. De leraar krijgt een melding in de liveweergave en de leerling krijgt bericht dat de leraar het ook weet. Dat werkt heel goed. 
4. Bij veel gesloten vragen als bij een woordjestoets kun je instellen dat iedere leerling uit een heel reeks woordjes  een willekeurige selectie voorgeschoteld krijgt.
 5. Je kan copy-pasten ook nog eens uitzetten.   
Dan blijft natuurlijk nog de lastigheid over dat je niet zo goed zicht hebt op wat je leerlingen op afstand allemaal buiten het device en buiten de camera om doen. Toch kan je zelf als leraar ook nog een hoop doen om te bevorderen dat leerlingen hun werk zelf maken: 
 1. Geef minder toetsen voor een cijfer  en zet in op formatieve evaluatie. Dat is niet een eenvoudig traject. Niet zelden concurreren secties onbewust om de aandacht en inspanning van de leerlingen en geven een stevige hoeveelheid SO's, toetsen en opdrachten op. Maak schoolbrede afspraken over de maximale hoeveelheid summatieve toetsen. Daarmee voorkom je dat leerlingen alleen nog maar oog hebben voor een overload aan SO-tjes en opdrachten en juist meer zich kunnen verdiepen in wat er nou echt beter kan in hun manier van leren en formuleren. Dat vergt wel een cultuuromslag en vele gesprekken met elkaar en actieve samenwerking.  
2. Zet meer in op toepassingsvragen. Reproductieantwoorden zijn toch nog iets makkelijker door te geven in een berichtje. Daarmee lijkt het een beetje alsof ik de kracht van ons product onderuit haal, maar het zit hem meer in het feit dat teveel reproductievragen juist kan leiden tot dat de leerling teveel tijd overhoudt. Tijd om de toets om te vormen tot een actieve samenwerkingsopdracht. ;-)
3. Maak daarom een hele goede inschatting van de duur van de toets. Natuurlijk moet je ze niet over de kop jagen, maar als leerlingen moeten doorwerken, brengt ongeoorloofd overleg direct een zeker nadeel met zich mee.  Je kan beter iets minder tijd geven dan te veel gedurende de toets. Met onze live-weergave heb je goed zicht op de voortgang, dus kan je indien nodig nog wat meer tijd geven, mocht blijken dat ze in tijdsnood komen. 
4. Zorg voor een centrale en heldere instructie vanuit school richting de leerlingen en ouders over hoe de toetsen worden afgenomen. Herhaal dit als leraar met een mail vlak voor de afname van iedere toets. Laat ze hun telefoon inzetten als camera en vraag dat ze zichzelf en het toetsenbord filmen. Hun andere device is voor de toets zelf.
 Ik werd heel erg blij van een mail die mijn collega had gestuurd naar alle leraren. Daarin zat een mailopzet naar de leerlingen die de leraar bij aanvang van de toets naar alle leerlingen kan sturen, zodat het voor de leerlingen overzichtelijk blijft wat er van hun verwacht wordt tijdens de afname.  Dat waren natuurlijk ook goed doordachte maatregelen die het spieken bemoeilijken.  Herhaling zorgt ervoor dat de leerlingen snappen wat er van hun verwacht wordt. Ook begrijpen zij dan dat ze niet meer zo makkelijk kunnen veinzen dat ze het niet snappen.  
Mochten jullie nog goede tips hebben, laat het ons weten! Succes met het toetsen op afstand!   
   
Hierbij de opzet van de mail. Doe je er voordeel mee!  

Beste leerlingen,  
In de toetsweek zullen jullie voor mijn vak een online toets maken. Dit betekent dat het erg belangrijk is dat jullie goed weten hoe je klaar moet gaan zitten en waar je op moet letten. Daarom hierbij instructies voor de online toets: 
· De toets is op donderdag ..... januari, om .... uur. (pas aan voor je eigen toets)
· Zorg ervoor dat je 10 minuten van tevoren aanwezig bent in de MEET van de normale les (de link in Classroom). (pas aan voor je eigen toets)
· Je moet beschikking hebben over 2 opgeladen devices (telefoon/laptop/iPad/computer). Op het ene device loggen jullie in voor de Meet en de camera moet het goed doen! Op het andere device (de grootste van de 2 is het handigst), log je in op Kwizl.eu en ga je naar het tabblad 'Toetsen'. Wacht de instructies af.
· De camera van het eerste device moet aanstaan tot dat je de toets hebt ingeleverd.
· Ik wil jou en jouw toetsenbord goed in beeld zien.
· Zorg ervoor dat je op een rustige plek zit, zonder afleiding.
· Zorg ervoor dat je je rekenmachine/ woordenboek/ etc. klaar hebt liggen. (pas aan voor je eigen toets)

Succes met leren!

Cees

Auteur
Ik kan de leerlingen op individueel niveau de feedback geven die ze verdienen, ook bij schrijfopdrachten. Fijn dat je op individueel niveau of groepjes toetsen op maat kan klaarzetten. Zeer gebruiksvriendelijk.
Nellie Wagner
Lerares Duits
Ik kan nu in enkele kliks zien wie er klaar is voor de volgende stap en wie er nog meer ondersteuning nodig heeft bij mijn formatieve toetsen. Ik wil niet meer anders!
Carlijn Platvoet
Lerares Engels
Mijn leerlingen vinden Kwizl, net als ik, zeer gebruiksvriendelijk. Ik vind Kwizl ideaal voor zowel formatief als summatief gebruik met handige anti-spiek features.
Jate Terpstra
Lerares Frans
Maatwerk, individuele aandacht en feedback aan leerlingen vinden we belangrijk, daarom ben ik zo tevreden over Kwizl en het prachtige dashboard: leerling en docent krijgen zo perfect inzicht in wat ze beheersen of waar nog hiaten in kennis zijn.
Joost Verheugen
Leraar Nederlands
Ik ben zeer enthousiast over Kwizl. Een toets maken en nakijken kost veel minder tijd. Ik vind de feedback zeer belangrijk voor de leerlingen. Dankzij Kwizl hebben wij tijdens de lockdown de leerlingen kunnen toetsen. Het dashboard is zeer overzichtelijk. Wat mij betreft alleen toetsen met Kwizl, ik wil hier mee doorgaan.
Evelyne Lafosse
Lerares Frans
Kwizl biedt mij de mogelijkheid om mijn leerlingen te volgen. Ik kan snel en makkelijk op vraagniveau bekijken waar het fout en waar het goed gaat en dus ook heel gericht een leerling verder helpen. Ook leerlingen zijn enthousiast. Ze vinden de toetsen duidelijk en overzichtelijk, vooral de eenvormigheid spreekt mijn leerlingen aan.
Caro Buitink
Lerares Maatschappijleer
Als aardrijkskundedocent wil je het liefst de echte wereld in. Tijdens lessen kom je met een digibord al een heel end. Met Kwizl kun je ook je toetsen verlevendigen. Door afbeeldingen, kaarten maar ook filmpjes toe te voegen kun je de vragen stellen die er het meest toe doen. Hoe kijkt een leerling naar de wereld: Met Kwizl kom je erachter!
Daan Divendal
Leraar Aardrijkskunde
Kwizl is het toetsprogramma waar ik op gewacht heb! Zeer gebruiksvriendelijk en het is makkelijk om toetsen te delen. Ik was verbaasd hoe snel de toets klaar was en hoe makkelijk het was om hem vervolgens af te nemen, de leerlingen tijdens de toets te volgen en het werk na te kijken.
Tomas de Schutter
Leraar Biologie
Ik had niet gedacht dat ik zo snel zelfstandig met Kwizl aan de slag kon. Registreren gaat supersnel, ook voor de leerlingen. Er kwam geen beheerder aan te pas. Binnen no time gaf ik mijn eerste vocabulairetoets aan mijn klas.
Evelyne Lafosse
Lerares Frans
Door het steeds vernieuwender onderwijs en mede door de thuisscholing ben ik op zoek gegaan naar een online tool om digitale toetsen op een goede manier af te nemen. Dit heb ik gevonden bij Kwizl. Het is een gebruiksvriendelijke tool waar iedere docent makkelijk zijn of haar draai aan kan geven. Ik heb een jaar lang gebruik gemaakt van de gratis versie en inmiddels een abonnement aangeschaft om nog meer toetsen te kunnen maken en afnemen online. Leerlingen zijn enthousiast en geven aan dat het ook voor hen erg makkelijk in gebruik is.
Joni van Lieshout
Lerares Frans
Sinds vorig schooljaar gebruik ik Kwizl. Het inloggen, het beheren en het nakijken van de toetsen gaat nu een stuk sneller dan eerst. Er zijn zoveel verschillende opties die je kan toepassen op je toets en je toetsvragen. Voor mij is dit echt werkdruk verlagend!
Renée Bruins
Lerares Frans
Wij zochten een professioneel platform, dat responsief werkt, veiligheid biedt, en bovendien alle functionaliteit in zich draagt om onze aspiranten te toetsen. Kwizl biedt dit allemaal, maar vult het bovendien aan met uitstekende en toegankelijke support. Aanrader!
Arvid Buit
Coördinator instructie SV Drachten
Kwizl zorgt ervoor dat de docenten van onze onderwijspartners nu eindelijk op een goede en snelle manier de juiste toetsen digitaal kunnen afnemen bij de deelnemers. De snelle service en het gebruiksgemak van Kwizl zorgen ervoor dat het een prachtig platform is voor onze samenwerkingspartners in het onderwijs!
Maurice de Greef
UNESCO Chair on Adult Education Vrije Universiteit Brussel
Het toetsprogramma Kwizl neemt ontzettend veel werk uit mijn handen. Alle docenten binnen de vaksectie hebben toegang tot de laatste toetsversie. Kleine foutjes (zoals spellingsfoutjes) zijn er snel uitgehaald waardoor je toetsen altijd up-to-date zijn en op een centrale plek zijn opgeslagen. Ook mijn leerlingen ervaren het als een prettig, duidelijk en overzichtelijk toetsprogramma.
Jeroen Smet MEd
Leraar Aardrijkskunde

Klaar om te beginnen?
Start nu jouw gratis account.