Tips bij toetsen op afstand
Rond deze periode is het op veel scholen toetsweek en aangezien de meeste leerlingen thuis zitten, merken we dat er veel leraren vragen hebben rond het op afstand toetsen met een online toetstool. Wij doen met onze applicatie Kwizl uiteraard ons best om onze applicatie zo spiekproof mogelijk te maken. Hierbij een aantal features die je zeker gaan helpen:
1. Schakel bij het klaarzetten van de toets het husselen van vragen in, in combinatie met het uitschakelen van de terugbladerfunctie. Dit maakt het al een stuk moeilijker voor leerlingen om elkaar snel en eenvoudig de antwoorden door te spelen. Licht je leerlingen wel van te voren in dat ze na het beantwoorden van een vraag niet meer terug kunnen, anders heb je de poppen aan het dansen.
2. Hussel je bij meerkeuze de antwoorden ook nog eens, dan wordt het nog lastiger.
3. De nieuwste functie ExitAlert maakt daarnaast snel korte metten met ongewenst gesurf op hun eigen device. De leraar krijgt een melding in de liveweergave en de leerling krijgt bericht dat de leraar het ook weet. Dat werkt heel goed.
4. Bij veel gesloten vragen als bij een woordjestoets kun je instellen dat iedere leerling uit een heel reeks woordjes een willekeurige selectie voorgeschoteld krijgt.
5. Je kan copy-pasten ook nog eens uitzetten.
Dan blijft natuurlijk nog de lastigheid over dat je niet zo goed zicht hebt op wat je leerlingen op afstand allemaal buiten het device en buiten de camera om doen. Toch kan je zelf als leraar ook nog een hoop doen om te bevorderen dat leerlingen hun werk zelf maken:
1. Geef minder toetsen voor een cijfer en zet in op formatieve evaluatie. Dat is niet een eenvoudig traject. Niet zelden concurreren secties onbewust om de aandacht en inspanning van de leerlingen en geven een stevige hoeveelheid SO's, toetsen en opdrachten op. Maak schoolbrede afspraken over de maximale hoeveelheid summatieve toetsen. Daarmee voorkom je dat leerlingen alleen nog maar oog hebben voor een overload aan SO-tjes en opdrachten en juist meer zich kunnen verdiepen in wat er nou echt beter kan in hun manier van leren en formuleren. Dat vergt wel een cultuuromslag en vele gesprekken met elkaar en actieve samenwerking.
2. Zet meer in op toepassingsvragen. Reproductieantwoorden zijn toch nog iets makkelijker door te geven in een berichtje. Daarmee lijkt het een beetje alsof ik de kracht van ons product onderuit haal, maar het zit hem meer in het feit dat teveel reproductievragen juist kan leiden tot dat de leerling teveel tijd overhoudt. Tijd om de toets om te vormen tot een actieve samenwerkingsopdracht. ;-)
3. Maak daarom een hele goede inschatting van de duur van de toets. Natuurlijk moet je ze niet over de kop jagen, maar als leerlingen moeten doorwerken, brengt ongeoorloofd overleg direct een zeker nadeel met zich mee. Je kan beter iets minder tijd geven dan te veel gedurende de toets. Met onze live-weergave heb je goed zicht op de voortgang, dus kan je indien nodig nog wat meer tijd geven, mocht blijken dat ze in tijdsnood komen.
3. Maak daarom een hele goede inschatting van de duur van de toets. Natuurlijk moet je ze niet over de kop jagen, maar als leerlingen moeten doorwerken, brengt ongeoorloofd overleg direct een zeker nadeel met zich mee. Je kan beter iets minder tijd geven dan te veel gedurende de toets. Met onze live-weergave heb je goed zicht op de voortgang, dus kan je indien nodig nog wat meer tijd geven, mocht blijken dat ze in tijdsnood komen.
4. Zorg voor een centrale en heldere instructie vanuit school richting de leerlingen en ouders over hoe de toetsen worden afgenomen. Herhaal dit als leraar met een mail vlak voor de afname van iedere toets. Laat ze hun telefoon inzetten als camera en vraag dat ze zichzelf en het toetsenbord filmen. Hun andere device is voor de toets zelf.
Ik werd heel erg blij van een mail die mijn collega had gestuurd naar alle leraren. Daarin zat een mailopzet naar de leerlingen die de leraar bij aanvang van de toets naar alle leerlingen kan sturen, zodat het voor de leerlingen overzichtelijk blijft wat er van hun verwacht wordt tijdens de afname. Dat waren natuurlijk ook goed doordachte maatregelen die het spieken bemoeilijken. Herhaling zorgt ervoor dat de leerlingen snappen wat er van hun verwacht wordt. Ook begrijpen zij dan dat ze niet meer zo makkelijk kunnen veinzen dat ze het niet snappen.
Mochten jullie nog goede tips hebben, laat het ons weten! Succes met het toetsen op afstand!
Hierbij de opzet van de mail. Doe je er voordeel mee!
Beste leerlingen,
In de toetsweek zullen jullie voor mijn vak een online toets maken. Dit betekent dat het erg belangrijk is dat jullie goed weten hoe je klaar moet gaan zitten en waar je op moet letten. Daarom hierbij instructies voor de online toets:
· De toets is op donderdag ..... januari, om .... uur. (pas aan voor je eigen toets)
· Zorg ervoor dat je 10 minuten van tevoren aanwezig bent in de MEET van de normale les (de link in Classroom). (pas aan voor je eigen toets)
· Je moet beschikking hebben over 2 opgeladen devices (telefoon/laptop/iPad/computer). Op het ene device loggen jullie in voor de Meet en de camera moet het goed doen! Op het andere device (de grootste van de 2 is het handigst), log je in op Kwizl.eu en ga je naar het tabblad 'Toetsen'. Wacht de instructies af.
· De camera van het eerste device moet aanstaan tot dat je de toets hebt ingeleverd.
· Ik wil jou en jouw toetsenbord goed in beeld zien.
· Zorg ervoor dat je op een rustige plek zit, zonder afleiding.
· Zorg ervoor dat je je rekenmachine/ woordenboek/ etc. klaar hebt liggen. (pas aan voor je eigen toets)
Succes met leren!