Nieuw vraagtype: Gatentekst

Wat is een gatentekstvraag?

Een gatentekst is een tekst waarin woorden of woordgroepen ontbreken. Op de plaats van de ontbrekende woorden bevindt zich een lege ruimte. In die lege ruimte moet het ontbrekende woord worden ingevuld. Het is mogelijk om de leerlingen zelf een woord te laten typen of van ieder woord een meerkeuzevraag te maken. Gatentekstvragen worden automatisch nagekeken.

Hoe gebruik je een gatentekstvraag?

Je kunt gatentekstvragen bijvoorbeeld gebruiken voor begrippen, woordenschat en tekstverbanden (signaalwoorden). De leerling moet rekening houden met de context en gebruikt zo de gevraagde woorden actief.

Hoe maak je een gatentekstvraag?

  • Ga naar de toetseditor en klik op Nieuwe Vraag > Gatentekst.
  • Je komt automatisch in de zojuist aangemaakte vraag terecht.
  • In de stam van de vraag kun je een korte instructie geven, bijvoorbeeld: "Vul de ontbrekende woorden in onderstaande tekst in".
  • Plak de tekst die je wilt gebruiken in het tekstveld en klik op Verwerken.
  • Klik op de woorden die door de leerling moeten worden ingevuld. Meerdere woorden achter elkaar worden automatisch samengevoegd tot een woordgroep.
  • Bepaal het type: gesloten of meerkeuze.
  • Bij gesloten vragen is het mogelijk om spellingsvarianten (antwoorden die ook goed moeten worden gerekend) in te voeren.
  • Bij meerkeuze is het mogelijk om afleiders in te voeren. Het is ook mogelijk om automatisch alle weggelaten woorden als afleiders bij alle meerkeuzevragen te gebruiken.
  • Met het veld Score Optie kun je bepalen hoe de score moet worden toegekend: Alles of niets / Puntaftrek per fout antwoord.

Schermafbeelding 2021-09-30 om 11.30.16.png 176.83 KB

Jannis

Auteur
Ik kan de leerlingen op individueel niveau de feedback geven die ze verdienen, ook bij schrijfopdrachten. Fijn dat je op individueel niveau of groepjes toetsen op maat kan klaarzetten. Zeer gebruiksvriendelijk.
Nellie Wagner
Lerares Duits
Ik kan nu in enkele kliks zien wie er klaar is voor de volgende stap en wie er nog meer ondersteuning nodig heeft bij mijn formatieve toetsen. Ik wil niet meer anders!
Carlijn Platvoet
Lerares Engels
Mijn leerlingen vinden Kwizl, net als ik, zeer gebruiksvriendelijk. Ik vind Kwizl ideaal voor zowel formatief als summatief gebruik met handige anti-spiek features.
Jate Terpstra
Lerares Frans
Maatwerk, individuele aandacht en feedback aan leerlingen vinden we belangrijk, daarom ben ik zo tevreden over Kwizl en het prachtige dashboard: leerling en docent krijgen zo perfect inzicht in wat ze beheersen of waar nog hiaten in kennis zijn.
Joost Verheugen
Leraar Nederlands
Ik ben zeer enthousiast over Kwizl. Een toets maken en nakijken kost veel minder tijd. Ik vind de feedback zeer belangrijk voor de leerlingen. Dankzij Kwizl hebben wij tijdens de lockdown de leerlingen kunnen toetsen. Het dashboard is zeer overzichtelijk. Wat mij betreft alleen toetsen met Kwizl, ik wil hier mee doorgaan.
Evelyne Lafosse
Lerares Frans
Kwizl biedt mij de mogelijkheid om mijn leerlingen te volgen. Ik kan snel en makkelijk op vraagniveau bekijken waar het fout en waar het goed gaat en dus ook heel gericht een leerling verder helpen. Ook leerlingen zijn enthousiast. Ze vinden de toetsen duidelijk en overzichtelijk, vooral de eenvormigheid spreekt mijn leerlingen aan.
Caro Buitink
Lerares Maatschappijleer
Als aardrijkskundedocent wil je het liefst de echte wereld in. Tijdens lessen kom je met een digibord al een heel end. Met Kwizl kun je ook je toetsen verlevendigen. Door afbeeldingen, kaarten maar ook filmpjes toe te voegen kun je de vragen stellen die er het meest toe doen. Hoe kijkt een leerling naar de wereld: Met Kwizl kom je erachter!
Daan Divendal
Leraar Aardrijkskunde
Kwizl is het toetsprogramma waar ik op gewacht heb! Zeer gebruiksvriendelijk en het is makkelijk om toetsen te delen. Ik was verbaasd hoe snel de toets klaar was en hoe makkelijk het was om hem vervolgens af te nemen, de leerlingen tijdens de toets te volgen en het werk na te kijken.
Tomas de Schutter
Leraar Biologie
Ik had niet gedacht dat ik zo snel zelfstandig met Kwizl aan de slag kon. Registreren gaat supersnel, ook voor de leerlingen. Er kwam geen beheerder aan te pas. Binnen no time gaf ik mijn eerste vocabulairetoets aan mijn klas.
Evelyne Lafosse
Lerares Frans
Door het steeds vernieuwender onderwijs en mede door de thuisscholing ben ik op zoek gegaan naar een online tool om digitale toetsen op een goede manier af te nemen. Dit heb ik gevonden bij Kwizl. Het is een gebruiksvriendelijke tool waar iedere docent makkelijk zijn of haar draai aan kan geven. Ik heb een jaar lang gebruik gemaakt van de gratis versie en inmiddels een abonnement aangeschaft om nog meer toetsen te kunnen maken en afnemen online. Leerlingen zijn enthousiast en geven aan dat het ook voor hen erg makkelijk in gebruik is.
Joni van Lieshout
Lerares Frans
Sinds vorig schooljaar gebruik ik Kwizl. Het inloggen, het beheren en het nakijken van de toetsen gaat nu een stuk sneller dan eerst. Er zijn zoveel verschillende opties die je kan toepassen op je toets en je toetsvragen. Voor mij is dit echt werkdruk verlagend!
Renée Bruins
Lerares Frans
Wij zochten een professioneel platform, dat responsief werkt, veiligheid biedt, en bovendien alle functionaliteit in zich draagt om onze aspiranten te toetsen. Kwizl biedt dit allemaal, maar vult het bovendien aan met uitstekende en toegankelijke support. Aanrader!
Arvid Buit
Coördinator instructie SV Drachten
Kwizl zorgt ervoor dat de docenten van onze onderwijspartners nu eindelijk op een goede en snelle manier de juiste toetsen digitaal kunnen afnemen bij de deelnemers. De snelle service en het gebruiksgemak van Kwizl zorgen ervoor dat het een prachtig platform is voor onze samenwerkingspartners in het onderwijs!
Maurice de Greef
UNESCO Chair on Adult Education Vrije Universiteit Brussel

Klaar om te beginnen?
Start nu jouw gratis account.